Facebook had nog maar een omzet van 30 miljoen dollar en een paar miljoen leden toen Yahoo een miljard dollar bood. Toch twijfelde de 22-jarige Zuckerberg geen moment toen hij het resoluut van de hand wees.
Je bent 22 jaar en hebt een bedrijf dat met iets nieuws bezig is en een zekere potentie schijnt te hebben. Met 30 miljoen dollar is je omzet ook niet onaardig, maar winst maak je niet. Dan komt er een multinational langs die je een miljard dollar biedt. Als je op het bod ingaat, kun je 250 miljoen dollar in je zak steken. Wat doe je?
Weinigen zullen ‘nee’ hebben gezegd, maar wel Mark Zuckerberg. Toen het bod van Yahoo in juli 2006 aan de orde kwam in de bestuursvergadering was Zuckerbergs positie duidelijk: “Op dit aanbod gaan we natuurlijk niet in.”
Thiel wilde het geld aannemen
De reactie van Zuckerberg verbaasde de twee andere bestuursleden, investeerders Peter Thiel en Jim Breyer, zo vertelde Thiel dinsdag op de het hippe techfestival South by South-West (SXSW) in Austin zo schrijft Inc.com. “Zowel ik als Breyer dachten dat we het geld toch maar moesten aan nemen.” Thiel had zelf toen 10 procent in Facebook, dus de deal zou hem 100 miljoen hebben opgeleverd.
Volgens Thiel was dit het belangrijkste moment in de historie van Facebook. Overbodig te zeggen dat Zuckerberg gelijk had, toen hij beargumenteerde dat 1 miljard te weinig was en dat Yahoo de potentie van Facebook veel te laat inschatte. De huidige waarde van het bedrijf is 66 miljard dollar.
Aandelen verkocht
Thiel ging uiteindelijk mee in de beslissing van Zuckerberg omdat zijn filosofie was dat je in de vroege fase zo veel mogelijk mee moest gaan met de oprichter.
Uiteindelijk hield Thiel persoonlijk meer dan een miljard dollar over aan zijn Facebookaandelen die hij in de maanden na de beursgang van Facebook grotendeels van de hand deed. Thiel heeft nog wel een klein aandeel in de sociale netwerksite behouden en heeft nog wel een zetel in de raad van bestuur.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl